Anna-Maija Heikkilä

Anna-Maija_Heikkilä_kuvarajattu

Kuuntele tästä

Anna-Maija Heikkilä

annamhe@gmail.com
Kotisivut
Instagram: annamaija_heikkila

Merkintöjä mereltä 2020

Installaatio: Maalaukset n. 16 x 22 cm (akvarelli, suola, lyijy- ja värikynä), laulu ja päiväkirja

Lopputyöni Merkintöjä mereltä  on syntynyt lukuvuoden 2019-2020 aikana kotikaupungissani Kokkolassa meren äärellä. Teos on poikkitaiteellinen installaatio, jossa yhdistyvät minulle rakkaimmat taiteen muodot: akvarelli, laulaminen ja kirjoittaminen.

Installaatio koostuu kahdeksasta abstraktista maisemamaalauksesta, akvarellilla, suolalla ja viivalla tehtynä. Toinen osa työstä on laulua. Laulan nuo maalaukset ja meren tunnelman. Koen lauluni olevan osa kansanlauluperinnettä: lauleskelen eri tilanteissa mitä suusta tulee, omia olojani ja tilanteita, yleensä ilman sanoja. Kolmas osa työstä on tekstiä: päiväkirja, jossa kuvaan teoksen syntyprosessin alusta loppuun. Olen halunnut päästää yleisön kurkistamaan, millaista on tehdä taidetta: miltä se on minusta tuntunut, mitä fyysisiä ja henkisiä haasteita siihen on liittynyt, ja millaisia vaiheita se on pitänyt sisällään.

Installaationi kuvaa meren tunnelmaa: sen haikeutta, ristiriitaisuutta, voimaa ja herkkyyttä. Toivon, että teoksesta välittyy hiekan musta glitter, jään kelmeä kuori, meren hidas hengitys ja viiltävä tuuli. Joku oli täällä, ja teki nämä merkinnät merestä.

Minulle kaikki taide on samaa, saman asian eri ilmentymää. Minua kiehtoo se, miten saman tunteen, asian tai tunnelman voi tavoittaa eri reittejä tekstillä, laululla tai maalauksella. Yhdessä ne täydentävät teoksen vaikutelmaa ja syventävät kokemusta.

Teen taidetta intuitiivisesti. Pyrin pääsemään rentoon olotilaan, jossa voin ilman häiriötekijöitä keskittyä kuulostelemaan, miltä minusta tuntuu, millaista taidetta haluaisin tänään tehdä, mikä tekniikka minua houkuttelisi, mitkä värit, sävyt, väriyhdistelmät, muodot. Taide pitää houkutella minusta ulos erilaisilla rentoutumisen keinoilla: liikunnalla, unella, hyvällä ravinnolla, ystävien seuralla. Myös rutiinit ovat tärkeitä, jotta tekeminen pysyy yllä ja taidetta syntyy.

 

 

 

Scroll to Top