Mika Ryyppö

Mika Ryyppö-2

Mika Ryyppö, 1993

 

Mika Ryyppö: Artstation
Mika Ryyppö: Devianart
theccdiver@gmail.com

 

 

System

Tekniikka: arkkitehdinkynä paperille

koko: 244 x 100

 

Tuuli Penttinen-Lampisuon arvio

"Suurikokoinen, jokaiselta viivaltaan viimeistelty piirros tarjoaa nähtävää kaikilta etäisyyksiltä. Etäältä hahmottuvat täyteen rakennettu maisema ja raskas rakennusmassa. Näemme jonkinlaisen täyteen rakennetun betoniplaneetan ulkokuoren. Sen fasadin taakse kätkeytyvät valtavat ikkunattomat tilat jäävät arvoituksiksi.

Julkisivua elävöittävät kulkusillat, terassit ja parvekkeet. Niillä liikkuu pikkiriikkisiä ihmisiä. Jotkut viettävät aikaansa leppoisasti, toiset kulkevat konetuliaseet ojossa. Myös Batman ja jonkinlainen liskoihminen erottuvat tahoillaan.

Yhtään kasvia en löydä. Myös ihmisten vähälukuisuus ihmetyttää. Ovatko ulkoilmaan päässeet etuoikeutettuja, ja kaikki muut asuvat betonikuutioiden sisätiloissa. Suurella seinustalla liikkuvat hahmot eivät näytä tietoisilta toinen toisistaan, saati kokonaisuudesta, jonka osia he ovat. Heidän käytöksensä korostaa kohtalokkaasti, ettei ihminen koskaan tiedä, mitä kulman takana odottaa.

Teos fantasioi suurkaupunkien ja keinotekoisen maiseman estetiikalla ja modernin ihmisen yksinäisyydellä. Se on arkkitehtoninen utopia ja mielikuvitusharjoitus, joka synnyttää uhkaa. Sama riski sisältyy kaikkeen taiteeseen, kaikkeen oman mielikuvituksen näkyväksi tekemiseen.

Taitavalla piirtäjällä on käytössään pieni, pelottava työkalu, mustekynä. Sillä voi leikitellen luoda hirviömäisiä maisemanäkyjä, joista joku toinen voi kuitenkin tosissaan innostua ja alkaa jopa tavoitella niiden toteutusta.

Vaikuttava piirros, jonka tekemisen lumo välittyy. Viivan terävyyden oheen kaipaisin terävää sisällöllistä suuntaa. Sitä voisi viitoittaa varsin pienilläkin eleillä ja piirtäjän valinnoilla."

 

 

mika_ryyppo
Scroll to Top