Miiu Koponen

On jyväskyläläinen taiteilija, pääasiallisina työvälineinään performanssi, video, installaatio ja valokuva. Hän ei halua sitoa teoksiaan tiettyyn praktiikkaan, vaan työskentelee mieluummin idea kuin materiaali edellä. Juuri nyt hän inspiroituu butosta, kaupunkitilasta ja erikoisista äänimaailmoista, tulevaisuudessa ehkä jostain aivan muusta.

CV

Facebook
Instagram: @esantytar

Performanssipankki: http://performanssi.com/author/esantytar/

Kuvataiteilijamatrikkeli: https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/esantytar-miiu

miiu@esantytar.net

One With Emptiness, 2020

Video-/ääni-installaatio, kesto 00:14:31

Omakotitalo-kommuunimme joutui tulipaloon marraskuussa 2019. One With Emptiness on pääosin videoista koostuva teossarja, jossa olen tutkinut inhimillisen katastrofin jälkeistä olotilaa, sisäistämistä, jäljelle jäämisen ajatusta.

Olen koittanut päästä omien tunteideni juurille opettelemalla hengittämään talon raunioiden rytmissä ja harjoitellut tapahtuneen aitoa, myötätuntoista hyväksyntää. Butoh’n estetiikasta ja kintsugin filosofiasta ammentaen olen tallentanut näitä tunteiden juuria videoperformansseiksi, ääniksi ja valokuviksi.

Videon äänimaailma Junkyard Shaman.

KIRJALLINEN OPINNÄYTE

Yhtä tyhjän kanssa - buddhalainen tyhjyyden filosofia apuna trauman käsittelyssä

 

"Arvoituksellinen hahmo liikkuu mustassa tilassa. Hänen mekkonsa on valkoinen, samoin kasvot. Rastakampaus on pörheän noitamainen. Kun pehmeä kuva tarkentuu, päähenkilö kantaa nokista pannua.

Kuvauspaikka paljastuu hurjaksi. Ei olla lavasteissa, vaan ihan oikeasti palaneen talon raunioilla. Tuhoutuneista ikkunoista tulvii talvista valoa.

Kuvien huolellinen rajaus ja sommittelu kertovat kiireettömyydestä. Päähenkilö tutkii tilaa rauhallisin, pelottomin elein. Kuka hän on? Nokipannu kuljettaa ajatukset satuihin, ehkä hän on Lumikki, Lumi, Talvi tai Halla tanssimassa japanilaista butoh’a? Hän edustaa elämää ja samalla kylmyyttä, kontrastina palaneelle talolle, joka on kuuma, mutta kuollut. Tulkitsen hänet talven rippeiksi ilmastonmuutoksen kuumentamassa maailmassa.

Teos käyttää liikkuvan kuvan tehokeinoja harkitusti ja tehokkaasti. Ristikuvat, hidastukset ja nopeutukset tai kuvan takaperoinen liike vihjaavat valkoisen hahmon taikavoimista. Nopea leikkaus hurjaan tanssikohtaukseen, jossa ihminen liikkuu joustavan kangasputken sisällä, tuo aavistuksen viileän hahmon sisäisestä tunnemyrskystä.

Ääniraita toistuu tasaisesti puuskuttavana ambientina. Sen hengitystä nopeampi rytmi hermostuttaa. Mieleen tulee isoa tulta hapella ruokkiva palje tai terävä hönkäys pienen liekin sammuttamiseksi.

Kaksiosaisen videoinstallaation vasemmanpuoleisessa kuvassa liikutaan samassa tilassa, mutta kuva pysyy epätarkkana. Näyt avautuvat maalauksellisina, mutta voimakas kuvankäsittelyefekti myös vieraannuttaa. Teoksen installoinnin näkökulmasta toinen valkokangas kuitenkin tukee tilan haltuunottoa.

Rohkea, tyylikkäästi toteutettu teos. Tekijän oma traaginen kokemus käsitellään taiteen keinoin, yleismaailmallisesti puhuttelevana, kehollisen ilmaisun ja liikkuvan kuvan keinoja taitavasti yhdistäen."

Tuuli Penttinen-Lampisuo

Scroll to Top