Auli Oksman

Auli_oksman_kuva

Auli Oksman

 

OMAKUVA, OMAKUVA, OMAKUVA

Teostiedot:
Kolme maalausta, akryyli, akvarelli, öljy,

Koot 35 x 40 cm, 70 x 80 cm, 150 x 100 cm

 

Tuuli Penttinen-Lampisuon arvio

"Esillä on kolmen maalauksen sarja. Luku 3 tuntuu merkitykselliseltä, sillä suuressa, keskimmäisessä maalauksessa ihmisellä on myös kolme päätä. Siinä alaston nainen keinuu nautinnollisesti, kaikki kasvot tyytyväisinä, päidensä ympärillä eräänlainen kupu tai sädekehä.

Riemukkaan keinujan kavereiden ihmeet ovat tuimat ja maalausten sävyt tummemmat. Vasemmanpuoleisessa henkilön kasvot puristuvat kaarevareunaisen muodon sisään. Oikeanpuoleisessa kuvassa kasvot nähdään suurina, tiukasti rajattuina ja lähes profiilissa, mutta silmät kääntyvät oikealle, kohti katsojaa

Ensin ajattelen jokaista maalausta erillisinä henkilöinä. Reunimmaisten suhde keskimmäiseen näyttää kriittiseltä ja tuomitsevalta, mutta siitä huolimatta keinujan vapautunut olemus on heittäytynyt leikkisään liikkeeseen.

Teokset voi tulkita myös muotokuvamaalauksen ja taidehistorian kommenteiksi. Yksi on pakotettu modernististen muotojen sisään ja toinen näyttää renessanssitaiteilijoiden omakuvaharjoitelmilta peilin ääressä.

Keskimmäisen maalauksen vartalolle osuva lämmin valo, persikkainen väritys ja tunnelman kepeys johdattavat ajatukset Jean-Honoré Fragonardin tunnettuun rokokoomaalaukseen Keinu (n. 1767). Fragonardin maalauksessa keinujan kenkä lennähtää viehkosti, mutta nyt keinujan varpaankynnet leiskuvat punaisina. Lierihatun on korvannut kirkas kupoli, kenties hän keinuu omassa kuplassaan ja suojautuu koronavirukselta. Yhteistä molemmille maalauksille näyttää olevan se, että keinuja tietää olevansa katseiden kohteena, arvioitavana ja tirkisteltävänä, mutta oma keinumisen ilo voittaa muiden mielipiteet.

Kolmen eri tyylisen ja opintojen eri vaiheissa maalatun teoksen esittäminen lopputyönä vaatisi teosten välille jonkinlaista tilallista viritystä, muuten katsoja ei voi tietää, että teokset kuvaavat prosessin eri vaiheita. Maalauksista omaperäisin on niistä myös viimeisin, eli keinuja. Hänestä katsoja kiinnostuu ja haluaisi nähdä useampia tuoreita versioita."

 

 

Scroll to Top